Založ si blog

Dostane sa niekedy Európska únia na Slovensku aj ďalej, ako len do Bratislavy?

Nedávny (neslávne slávny) prieskum o tom, čo si Slováci myslia o slovenskom predsedníctve, mnohých zaskočil. Výrazné percento opýtaných totiž nevedelo, respektíve len čosi počulo o slovenskom predsedníctve. Je to obraz záujmu Slovenska o Európskej únii? Bezpochyby je. Ako nesporný dôkaz pre toto tvrdenie je 13,05 % účasť vo voľbách v roku 2014. Mimochodom jedna z najhorších účastí Európskej únie a najhoršia účasť v histórii Slovenska. Sad story, ja viem.

Hlboké zanedbanie šírenia proeuróspkych myšlienok v regiónoch je najväčším kameňom úrazu. Problémom je poddimenzované financovanie, zložitá úradničina a už chronické ignorovanie európskych záležitostí u širokej verejnosti.

Tento blog je však pochvalou slovenských EÚ kancelárií

Aj napriek tomu je snaha ľudí, ktorí Európsky parlament a Európsku komisiu na Slovensku zastupujú, enormná.

Jeden príklad za všetky:

Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku si povedala, že regionálni žurnalisti sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej spoločnosti a sú to práve oni, kto pomáha šíriť informácie aj do tej najmenšej obce. A tak mala skupina asi 20 novinárov vďaka nim možnosť vycestovať na tri dni do Bruselu, stretnúť sa so slovenskými politikmi v Bruseli, s kolegami novinármi, ktorí v Bruseli pôsobia a  zoznámiť sa aj s jednotlivými inštitúciami.

Pripravil som pre vás krátku a stručnú fotoreportáž z novinárskeho seminára v Bruseli pre regionálnych protislovenských prost… novinárov. Pre lepší obraz. Tak nech sa páči.

#nofilter #PrepáčteZaFotkyNaHoralku

 

Európska komisia sa nachádza v srdci Bruselu, koniec koncov ako väčšina dôležitých inštitúcií.

Prvou zastávkou bola Európska komisia. Európska komisia sa nachádza v srdci Bruselu, koniec koncov ako väčšina dôležitých inštitúcií sídliacich v tomto meste.

 

Maroš Šefčovič

Ako prvý nás privítal Maroš Šefčovič. Maroš Šefčovič zastáva dôležitý post podpredsedu Komisie zodpovedného za energetickú úniu. Predstavil nám problematiku Európskej únie z hľadiska životného prostredia, najviac však zaujala budúcnosť automobilového priemyslu. Po nás mal stretnutie s primátorom Londýna Sadiqom Khanom, aby prekonzultovali otázku brexitu, dokonca sme sa s ním na chodbe míňali.

 

Európsky parlament - skvost modernej architektúry

Európsky parlament – skvost modernej architektúry. Po obohacujúcom stretnutí s pánom Šefčovičom (bez srandy a irónie) sme sa presunuli do Európskeho parlamentu.

 

Čakali nás slovenskí europoslanci

Kto sú a čo robia? To sme sa dozvedeli počas hodinovej diskusie so slovenskými europoslancami. Trošku však zamrzelo, že väčšina z nich sa vyparila po 20 minútach (pričom diskusia mala trvať hodinu). Sprava Monika Smolková (SMER-SD), Miroslav Mikolášik (KDH), Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), jedna z organizátorov seminára Soňa Mellak z Európskeho parlamentu na Slovensku, Anna Záborská (KDH), Jana Žitňanská (NOVA) a Pál Csáky (SMK).

 

Monštrózne umenie

Monštrózne umenie. Moderné umenie vysoké ako minimálne štvorposchodový panelák. Priamo v budove parlamentu.

 

Európsky parlament a 751 stoličiek poslancov

Európsky parlament a 751 stoličiek pre poslancov. Jeden z najdôležitejších orgánov, ktorý je volený priamo občanmi krajín EÚ.

 

Z parlamentu do parlamentária

Z parlamentu do parlamentária. Netradičné múzeum, v ktorom nájdete históriu formovania EÚ iným, netradičným spôsobom – interaktívnym audiovizuálnym predstavením.

 

Aj Brusel oslavoval výročie

Aj Brusel oslavoval výročie. Summit v Ríme si Brusel pripomínal obrovským transparentom priamo v centre.

 

Po preplnenom programe sme videli aj kultúru mesta

Po preplnenom programe sme videli aj kultúru mesta. V historickom centre mesta mladí (nielen) Belgičania sedia na hlavnom námesti pri jedle a pití. Pre mňa osobne netradičné a výstredné, no zároveň originálne a závideniahodné. U nás si to teda predstaviť neviem.

 

Druhý deň druhá várka europoslancov

Druhý deň druhá várka europoslancov. Našli si na nás čas Monika Flašíková Beňová (SMER-SD), Vladimír Maňka (SMER-SD) a na prázdnu stoličku po štvrťhodinke dorazil Branislav Škripek (OĽaNO). Kompenzoval to ale asi polhodinou navyše, ako sa pôvodne plánovalo. Boli pozvaní aj europoslanci Eduard Kukan (SDKÚ-DS), Richard Sulík (SAS) a Boris Zala (SMER-SD), ktorí sa, bohužiaľ pre nás aj pre nich, ospravedlnili za neúčasť.

 

Pri odchode nám bol pripomenutý mier

Pri odchode na Slovensko nám bol pripomenutý mier. Bruselské ulice boli počas našej prítomnosti väčšinou prázdne, sem-tam len dáky úradník či policajt. Tento ujo bol ako päsť na oko.

 

 

Summa summarum

Novinársky seminár hodnotím na plný počet bodov a som rád, že vznikla myšlienka zo strany Európskeho parlamentu spolupracovať s regionálnymi novinármi. Je to malý, no napriek tomu významný krok pre europizáciu našej krajiny. Snáď takýchto a podobných projektov bude čo najviac. Slovensko potrebuje zo strany Európskej únie väčší záujem, inak extrémizmus nad slobodnou Európou zvíťazí. Fňuk.

Otázky o vražde novinára Kuciaka a jeho priateľky, na ktoré musíme poznať odpoveď

01.03.2018

Prečo Jasaň ani Trošková ešte nepredstúpili pred novinárov, aby vysvetlili údajné prepojenia s talianskou mafiou? Kedy tak urobia? Prečo Robert Fico dodnes nevyhlásil štátny smútok? Prečo Tibor Gašpar arogantne ignoruje výzvu generálneho prokurátora neinformovať verejnosť? Prečo koaličné strany mlčia a prizerajú sa chaosu zo strany ich koaličného partnera? Prečo sa [...]

Fico to dal na Sulíka a vytiahol grafy. Je to naozaj vážne!

10.11.2017

Ani si nepamätám, kedy predseda strany Smer Robert Fico vytiahol grafy. Naozaj, bez srandy. To musí byť z jeho strany naozaj ťažké obdobie. Nečudo. Určite čakal minimálne štyroch županov. To, že predstúpil až po niekoľkých dňoch pred novinárov, tiež o niečom svedčí. Bez ohľadu na jeho (tentokrát naozaj veľmi slabé) argumenty, ktorými akože všetkých schladil. A [...]

Zápas Barcelony s Realom Madrid bol rozhodcovskou fraškou

14.08.2017

Včerajšie El Clásico, teda minimálne druhý polčas, bol pre mňa ako milovníka futbalu naozaj veľmi silnou šálkou kávy. Futbalový sviatok, ktorý láka ku telke snáď každého fanúšika, bol veľmi ťažko stráviteľný určite pre mnohých. Považujem sa za skutočne nestranného fanúšika. A aj napriek tomu, že očakávam šou v podobe hereckých výkonov, strkaníc, [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 31991x
Priemerná čítanosť článkov: 3199x

Autor blogu

Kategórie